Cscbiologie.jouwweb.nl

DNA gastles: CSI, maar dan echt!

Gepubliceerd op 23 november 2012 om 13:00

LYCEUM LEERLINGEN DUIKEN IN DE WERELD VAN CSI
GASTLES DNA DOOR RADBOUD UNIVERSITEIT
Vandaag hebben de leerlingen van 4 vwo op het Lyceum zich verdiept in de wereld van DNA. Een ervaringsdeskundige van de Radboud Universiteit Nijmegen leerden de leerlingen hoe je een moord kunt oplossen aan de hand van eiwitmoleculen. Door te kijken in een database of er een match is met het enige bewijsmateriaal, werd gekeken wat de doodsoorzaak was. En was het wel eigenlijk wel een moord?

Tegengif

Zo kwam iedereen erachter dat de dader een zeer giftige ratelslang was. En dan? Nu een tegengif bedenken, zodat dit niet nog eens kan gebeuren! In een 3D-weergave kun je een molecuul laten ronddraaien. En dan maar uitzoeken welke atomen in elkaar passen zodat het tegengif aanslaat. Gelukkig vonden de leerlingen zo het perfecte medicijn!

Hoog niveau

Aan een reeks lastige termen ontkwamen de leerlingen niet. Ook Claudia Schoester, docente biologie op het Lyceum vindt het niveau hoog. “Ik kreeg dit pas in het derde jaar van de universiteit. Toen stond DNA-technologie nog in de kinderschoenen.”Claudia organiseert ieder jaar een gastles over DNA. “De leerlingen zijn ontzettend gemotiveerd en leren er zoveel van!”


Geplaatst door CSc


Reactie plaatsen

Reacties

Kontenbonker38
4 jaar geleden

Hoi