Cscbiologie.jouwweb.nl

 

Bloedsomloop


Enkele elementen uit PowerPoint/uitleg van CSc (uit de 5V-lessen)

1          Samentrekking van de kamer zorgt ervoor dat de hartkleppen zich sluiten (door tegendruk). Hier begint de kamersystole. De halvemaanvormige kleppen waren gesloten tijdens de vorige diastole, en blijven nu dicht.

2          Doordat de kamers verder samentrekken, wordt de druk in de kamers groter dan in de aorta en longslagaders. Hierdoor gaan de halvemaanvormige kleppen daartussen open.

3          Wanneer de kamers ontspannen, zorgt het bloed dat terug wil stromen naar de kamers ervoor dat de halvemaanvormige kleppen sluiten. Dit is het begin van de kamerdiastole. Let op dat hier de hartkleppen gesloten blijven.

4          Wanneer de druk in de kamers lager wordt dan in de boezems, gaan de hartkleppen open. Hierdoor stroomt er bloed van de boezems de kamers in (passief door zuigwerking). Dit zorgt voor het grootste deel van de vulling van de kamers.

5          Hierna trekken de boezems samen waardoor de kamers compleet gevuld worden (actief).

Aantekeningen:
Systole = leegpersen boezems en kamers (actief).
Diastole = vullen van de kamers (passief en actief).

  • Andere mooie animatie van het hart, met alle lopende grafieken getoond tijdens hartcyclus!

  • Animatie ECG (elektrocardiogram), een grafiek van de impulzen in het hart (in mV)

    ECH animatie

 

Practicum anatomie hart

Bij CSc al eens het snijprcticum hart gedaan?? Meestal wordt er een kippenhartje gesneden, maar varkens-, schapen- of runderharten kunnen ook (als de school ze kan krijgen). Kippenhartjes kun je gewoon bij de poelier kopen voor in de nasi bijvoorbeeld. Een leuke en unieke ervaring!! VerrastStoerRating: 2.9016949152542 sterren
295 stemmen