Cscbiologie.jouwweb.nl

 

Spijsvertering

havo: Nectar H16
vwo: Nectar H15 

Herhaling Spijsvertering 2havo/vwo

3 functies van voedsel voor het lichaam:
–Verbranding
–Opbouw
–Bescherming, (etc.)

 
De 5 voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft:
–Koolhydraten
–Eiwitten
–Vetten
–Mineralen en vitaminen (kleine hoeveelheden)
Water
 
In je voeding hoort de juiste verhouding van deze voedingsstoffen te zitten (de bekende Schijf van Vijf).
Bij (andere) dieren ligt deze verhouding weer heel anders dan bij mensen! Een mens is een omnivoor. Andere dieren zijn carnivoor, herbivoor of insectivoor.
  
Enzymen
 
Enzym = ‘katalysator’ (reactieversneller)
Wikipedia: Een katalysator is een stof die de snelheid van een bepaalde chemische reactie beïnvloedt zonder zelf verbruikt te worden.
 
Substraat = de te verteren stof.
 
Enzym + substraat → Enzym-substraat-complex → Enzym + verteringsproduct1 + product2
enzym-substraat-complex
 
Naamgeving enzymen: eindigt altijd op -ase”. Bijv. Amylase verteert amylose (zetmeel)
 
Enzymen hebben een optimumkromme  (=grafiek)
enzym optimumkromme

In de optimumkromme (grafiek C in het plaatje) is te zien bij welke temperatuur (of pH) een enzym het meest optimaal werkt.
Lijn A: het % enzymmoleculen dat zijn werking doet. (Reacties gaan sneller bij een hogere temperatuur).
Lijn B: het % enzymmoleculen dat nog niet kapot is door een te hoge temperatuur. Dit kapot gaan van de enzymen heet 'denatureren'.
Lijn A en B maken samen lijn C (de optimumkromme).
Gevolgen: Is de temperatuur te laag, dan zijn er weinig enzymmoleculen die werken. Is de temperatuur te hoog, dan gaan de reacties wel lekker snel, maar er gaan teveel enzymen kapot door denatureren.
 
Denatureren: Als je eiwitten (enzymen zijn ook eiwitten) verhit, veranderen ze van structuur. Dat zie je ook gebeuren als je een ei kookt/bakt! Voor je lichaam is een te hoge temperatuur daarom ook heel gevaarlijk! Als je >40°C koorts hebt, loop je het risico dat er teveel enzymen kapot gaan, waardoor heel erg veel processen in je lichaam stoppen, dit kan je dood betekenen. 


 
Spijsverteringskanaal 

Volgorde spijsverteringsorganen:

1. Mond (hulporganen: Speekselklieren)
2. Slokdarm
3. Maag
4. Twaalfvingerige darm (hulporganen: Alvleesklier, Galblaas)
5. Dunne darm
6. Dikke darm
7. Endeldarm

De organen vormen samen een buis waar het voedsel doorheen wordt geduwd.

Door de 3 hulporganen gaat het voedsel dus niet! De hulporganen maken stoffen die zij afgeven aan de buis.

 


spijsverteringskanaal1spijsverteringskanaal2Bouw eiwitten1Bouw eiwitten2Bouw koolhydratenBouw vetten1Bouw vetten2

Volgende dia niet voor HAVO!!!Vertering 3 voedingsstoffen

249 stemmen